caries-huller-i-taenderne

Caries

Huller i tænderne kaldes for caries

Det er en sygdom i de hårde tandvæv (emaljen) og skyldes bakterier. Man kan godt have caries, uden der er et synligt hul ind i tanden.

Bakterier og plak

Munden er fuld af bakterier. Disse bakterier er en del af den normale flora og de er nødvendige for at opretholde en sund mundhule.

Bakterierne kan dog gøre skade, hvis de får lov at sidde uforstyrret på tandoverfladen i længere tid. Her formerer de sig og bliver til en bakterieansamling kaldet plak. Plakken vil med tiden sidde fast til hinanden og tanden i et tæt lag.

Derfor er plak skadeligt for tænderne?

Bakterier får deres næring fra spyttet og fra det vi spiser, og sukkerholdige fødevarer er lettilgængelig næring. Når
bakterierne omsætter denne næring til energi, danner de syre. Sidder de samtidig godt fast i en tyk og klistret plak, hvor syren kan komme i tæt kontakt med tandens overflade, ætses tanden langsomt væk og man ender med at få caries – hul i tanden.

Hvordan undgår man plak?

Tandbørstning med tandpasta er det mest effektive middel til at fjerne plak. Når man børster sine tænder, fjerner man plakken fra tandoverfladen. Bruger man fluortandpasta styrkes tænderne samtidig således, at der skal mere syre til at danne caries. Tandbørsten kan dog kun hjælpe der, hvor der børstes. De steder, hvor man ikke kan komme til at børste, som mellem tænderne, har man brug for tandtråd eller tandstikkere.

tandboerstning-anbefaling

Vi anbefaler tandbørstning 2 gange
om dagen med fluor-tandpasta.
Husk at bruge en blød tandbørste,
så tænder og tandkød ikke får
skureskader.

Behandling af caries

Er der kommet hul i tanden, kan det være nødvendigt, at få lavet en fyldning (plombe). Formålet er at fjerne bakterierne fra området, så cariesangrebet stoppes samt fjerne det ødelagte tandvæv, som erstattes med en fyldning.

De fleste fyldninger laves i dag i plast, og en passende farve vælges, som ligner resten af tanden. Plasten bygges så vidt muligt, så det gengiver tandens oprindelige facon. Således at den passer i sammenbiddet og bliver god at tygge med.

Bakteriernes syre kan ikke lave hul i plastmaterialet, men en fyldning gør ikke resten af tanden immun overfor syre. Derfor skal man huske også at børste grundigt, når man har fået lavet en fyldning.
Læs mere om fyldninger her 

Rodbehandling af tænder med store huller

Er cariesangrebet i tanden blevet så stort, at det når ind til tandens nerve, kan det være nødvendigt at rodbehandle.

Tandlægen vurderer altid om rodbehandling er nødvendig.
Læs mere om rodbehandling her 

“Husk! Der går ikke hul i en ren tand!”

  • laan

    Vi sætter dig i centrum

    Vi sætter dig i centrum

    Vi er klar over at det kan virke uoverskueligt med en stor tandlægeregning. Derfor kan du nu låne op til 75.000 kr. kvit og frit. Med det mener vi, at der er NUL kroner i oprettelsesgebyr, NUL kroner i yderligere gebyrer og NUL kroner i rente.
    Læs mere