daarlig-aande

Dårlig ånde

Dårlig ånde skyldes ikke nødvendigvis udelukkende dårlig mundhygiejne, dårlig ånde kan også være tegn på alvorlige sygdomme.

Der bruges oftest tre klassifikationer til at kategorisere en patients dårlige ånde. Bed tandlægen om en vurdering:

1. Ægte halitosis

Ægte halitosis er dårlig ånde, som opdages ved alm. lugt eller anvendelse af videnskabelige testapparater, der er designet til at påvise de flygtige svovlforbindelser forbundet med dårlig ånde.

A. Patologisk Halitosis

Når dårlig ånde er et symptom på en sygdom. Tandlægen tager disse symptomer seriøst, da der kan ligge alvorlige sygdomme bag.

A1. Oral Patologisk Halitosis

Når dårlig ånde er forårsaget/forværret af sygdom eller andre lidelser i forbindelse med væv i munden. f.eks.
tandkødsbetændelse.

Behandling vil være nødvendig og tandlægen vil give patienten instruktioner i korrekt mundhygiejne, især rengøring af tungen. Der vil også være behov for behandling af det syge tandvæv og i de fleste tilfælde vil denne indledes med en grundig og professionel tandrensning.

A2. Extraoral Patologisk Halitosis

Når dårlig ånde skyldes en sygdom eller en lidelse der involverer væv fra andre steder end munden f.eks.: Næsen, de nedre luftveje (lungerne) eller øvre mave og tarmindhold.

Blodbårne sygdomme kan også være årsagen idet luften udåndes fra lungerne f.eks.: Diabetes, skrumpelever, uræmi og indre blødninger.

Tandlægen vil give patienten instrukser i forebyggende mundhygiejne samt henvise til læge eller speciallægej der kan udføre den rette behandling og undersøgelse.

B. Fysiologisk Halitosis

Når dårlig ånde skyldes bakteriebelægninger og andre processer i mundhulen. Disse opstår primært i den hvide
belægning på bageste del af tungen. Problemer kan i de fleste tilfælde løses ved forbedring af mundhygiejnen, specielt rengøring af tungen.

Dette problem anses for at være forbigående, som følge af midlertidige lokale omstændigheder f.eks.: “morgen ånde” og dårlig ånde forbundet med at tale, forårsaget af den tørhed der opstår under søvn eller når vi taler i længere perioder.

2. Pseudo halitosis

Her kan problemet ikke påvises ved lugt eller videnskabelige tests, selvom patienten stadig føler, at han/hun har dårlig ånde. Behandlingen består i at rådgive patienten om misforståelsen.

3. Halitofobi

En situation, hvor opfattelse af dårlig ånde fortsat eksisterer trods en vellykket behandling, eller efter at have modtaget rådgivning i tilfælde af pseudo-halitosis. I dette tilfælde kan tandlægen være nødsaget til at henvise til en passende fagperson.

  • laan

    Vi sætter dig i centrum

    Vi sætter dig i centrum

    Vi er klar over at det kan virke uoverskueligt med en stor tandlægeregning. Derfor kan du nu låne op til 75.000 kr. kvit og frit. Med det mener vi, at der er NUL kroner i oprettelsesgebyr, NUL kroner i yderligere gebyrer og NUL kroner i rente.
    Læs mere