tandoperation-tandudtraekning

Tandoperation / Tandudtrækning

Har du fået fjernet en tand, svarer det til et mindre kirurgisk indgreb.

Du skal derfor være opmærksom på, at blodkar og nerver er blevet revet over og vævet skal have tid og ro til at hele. Når en tand fjernes vil der opstå et åbent sår, også kaldet et krater. Krateret fyldes med blod som størkner. Dette er helt naturligt og er en forudsætning for, at heling igangsættes. I løbet af de første uger, vil tandkødet gendannes og i de efterfølgende måneder vil krateret udfyldes af knogle.

For at give såret gode helingsforhold og mindske ubehag efter indgrebet, bør du følge 4 enkle forholdsregler for at undgå bivirkninger såsom efterblødninger, infektioner samt yderligere smerter.

 1. Ro

  Lad så vidt muligt såret og stingene være. Undgå at ‘pille’ i såret eller ved stingene med tunge, fingre eller andet. Et uforstyrret område heler hurtigere. Desuden øges risikoen for infektion, hvis fingre eller andre genstande er i kontakt med såret.

  Tag den med ro, og undgå at få pulsen nævneværdigt op de første 2 dage.
  Når pulsen stiger øges blodtrykket, og det øgede tryk på blodkar, kan få blødning fra såret til at starte igen.

 2. Renhold

  • Ved tandudtrækning
   Børst tænder morgen & aften, men undgå at børste i det opererede område.
  • Ved tandoperation
   Børst UDEN tandpasta. Skyl med klorhexidin (følg brugsanvisningen)

   Tandbørstning er for hård ved det helende væv. Ved at skylle med klorhexidin, forhindres plakdannelse i området, hvor der ikke kan børstes.

 3. Kost

  De første 2 dage bør kosten være kold og blød som f.eks. yoghurt. Spis først når bedøvelsen er forsvundet.

  Efter de første 2 dage kan kosten gradvist ændres til normal konsistens og temperatur, men undgå at tygge i den opererede side.

  Varme mad- og drikkevarer kan opløse det størknede blod (koagel). Koaglet spiller en vigtig rolle i helingsprocessen og beskytter den blottede knogle i bunden af krateret.

 4. Rygning

  Rygning bør undgås, da det får blodkarrene til at trække sig sammen. Dette forhindrer cellerne og de helende stoffer i at nå hurtigt frem til området hvor helingprocessen finder sted.

Ubehag efter operation eller tandudtrækning

Man kan godt have noget ubehag efter en tandoperation eller tandudtrækning. Det er helt normalt, at man i dagene efter er lidt øm og en smule hævet. Læs nedenfor, hvordan man bør forholde sig.

Smerter & Ømhed er normalt at have i nogen grad de første 2-3 dage efter en tandoperation. Smerterne kan behandles med Ibuprofen (Ipren) og Paracetamol (panodil). Tag ikke mere end den maksimale daglige dosis – det giver IKKE bedre smertedækning. Efter de første par dage vil smerterne fortage sig. Oplever du i stedet, at smerterne tiltager, eller forbliver meget stærke, skal du kontakte klinikken på tlf. 43 96 62 15.

Hævelse af området er normalt og kan give besvær med at gabe helt op. Hævelsen kan tage op til 2-3 dage og kan derefter holde sig i yderligere nogle dage. Dette er ikke et udtryk for infektion, men en normal reaktion efter indgrebet. Brug gerne kolde omslag til at mindske hævelsen på første- og andendagen. Husk, at man bør pakke en eventuel ispose ind i et viskestykke eller lignende, så direkte kontakt med huden undgås.

Kontakt klinikken på tlf. 43 96 62 15 eller skadestue uden for åbningstiden hvis:

 1. Din hævelse bliver ved at tiltage i størrelse efter 4. dagen
 2. Du oplever synkebesvær
 3. Du får feber

Blødning i form af let siveblødning kan forekomme det første døgn. Skulle det starte med at bløde en smule, tag da de udleverede gazetamponer, fold dem sammen til en kugle og læg ovenpå såret. Bid sammen over gazen, så der kommer let kompres på såret. Vedbliv med at tygge sammen på gazen i 30 min. Gentag om nødvendigt kompresset ved fortsat blødning evt. suppleret med iskoldt omslag udvendigt på kinden.

Hvis blødningen ikke standser, eller det bløder kraftigt kontaktes klinikken på tlf. 43 96 62 15 eller skadestue uden for vores åbningstid.
Læs mere under akut tandlæge her

 • laan

  Vi sætter dig i centrum

  Vi sætter dig i centrum

  Vi er klar over at det kan virke uoverskueligt med en stor tandlægeregning. Derfor kan du nu låne op til 75.000 kr. kvit og frit. Med det mener vi, at der er NUL kroner i oprettelsesgebyr, NUL kroner i yderligere gebyrer og NUL kroner i rente.
  Læs mere